23 august 2011

Escrocherie virtuală estivală

Este sezon de concedii. Oamenii sunt mai puțin atenți și pot cădea victime a tot felul de escrocherii. Canalul de televiziune DISCOVERY a avut de altfel zilele trecute o serie de emisiuni destinate avertizării celor ce călătoresc. Prevenirea este importantă.

O escrocherie estivală ce se propagă pe Internet este cea descrisă în emailul de mai jos primit de mine azi 23 august 2011. Pentru protejarea persoanei am schimbat numele si prenumele folosite ca momeală. Precizez că este al treilea email de acest gen primit în ultimele luni și care se referă la persoane diferite.

From: Ionescu Nelu
Date: Tue, Aug 23, 2011 at 1:27 PM
Subject: Hi
To:
Hi,
I really don't mean to inconvenience you right now but I made a quick trip to Scotland UK and had my bags stolen, in which contains my passports and credit cards. I know this may sound odd, but it happened very fast. I've been to the embassy and they're willing to help me fly without my passport but I just have to pay for my tickets and settle some bills. Right now I'm out of cash plus i can't access my bank without my credit card here. I've made contact with them but they need more verification. I was thinking of asking you to lend me some funds now and I'll pay back as soon as I get home. I need to get on the next available flight.
Please reply as soon as you can if you are ok with this so I can forward the details as to where to send the funds. You can reach me via Carmelite hotel's desk phone if you can, the number is +447035907125 or via my alternative email ionescunelu@yahoo.com
Thanks
Dr. Nelu IONESCU
Mail: Romania (adresa corectă a persoanei de la care se pare că am primit mailul)
e-mail:ionescunelu@yahoo.com

În emailul primit adresa expeditorului de la From: este cea corectă. Faptele descrise sunt plauzibile. Hotelul Carmelite există la Aberdeen, dar desigur numărul de telefon nu este al hotelului. Cel mai probabil este un număr de telefon mobil folosit de escroci, care au creat și o adresă alternativă la care desigur au acces numai ei.
Escrocheria, ca și scrisorile nigeriene, se bazează pe faptul că un număr mic de destinatari vor cădea totuși victime, se vor preocupa de soarta prietenului și vor trimite bani, contactând "prietenul" la telefonul sau adresa de mail indicate, fără să verifice pe alte canale care este situația.
Sfatul meu este ca dacă primiți astfel de emailuri să contactați persoana în cauză care desigur nu știe nimic și să o sfătuiți să anunțe pe cât mai mulți cunoscuți din lista proprie de emailuri că nu este autorul emailului respectiv și că i se recomandă să-și schimbe parola de acces la cutia poștală.
O recomandare generală este să nu atașați prea multe date personale la sfârșitul emailurilor dvs. Ele pot fi interceptate și de persoane răuvoitoare care au spart probabil cutiile poștale ale altora. În cazul de mai sus, persoana reală obișnuiește să atașeze la mesaje adresa de acasă și toate telefoanele la care poate fi găsit. Eroare ce poate să coste…

Un comentariu:

Fotograf Corina spunea...

Am primit si eu asemenea e-mail dar nu i-am dat atentie. Pur si simplu l-am sters. Mai nou, si pe strada se dau turisti straini cu bagaje si carduri furate. Aveti mare grija !